Journalisten geven de blog het ja-woord

De ene verwijt de ander de emotionele reikwijdte van een theelepeltje, de andere wijst de ene op een verstopte neus voor staalharde feiten en objectiviteit; de relatie tussen professionele journalisten en “bohemien” bloggers kan nog het best vergeleken worden met de eerste troubles tijdens de huwelijksreis. Toch kunnen bloggers en journalisten heel wat van elkaar leren; met hun eigen visie op informatie vullen ze elkaar in hun gebreken aan. Enkele journalisten hebben dat alvast begrepen; zij nemen naast de geschreven of audiovisuele pers nu ook het internet over met hun eigen blog.

De scheiding aangevraagd

Blogging has been portrayed as exposing journalism’s weak points , as a force that will ‘blow open holes in the gatekeepers’ firewalls’, and as ending journalism’s reign of ‘sovereignty’ . Bloggers claim to have toppled CNN news head Eason Jordan, to have forced Dan Rather to resign over CBS reporting errors, and to have kept the heat on New York Times editor Howell Raines after the Jayson Blair scandal. (Lowrey 2006)

Vanaf de tweede helft van de jaren ’90 lijken de traditionele media hun taak als “watchdog” op het reilen en zijlen van de samenleving gedeeltelijk over te leveren aan de elektronische dagboeken van niet-professionele internetjournalisten. Blogs staan immers garant voor een “marketplace of ideas” die de feitelijkheid van traditionele nieuwsberichtgeving in vraag stellen. Objectiviteit wordt dus ingeruild voor transparantie: bloggers etaleren hun eigen visie op de feiten en benadrukken openlijk het opiniërende karakter hiervan. Meerdere perspectieven maken dus het feit. Het zijn hoogdagen voor het postmodernisme. Bovendien creëren blogs een aparte community, de zogenaamde “blogosphere”, waarin via hyperlinks snel en efficiënt verwezen wordt naar gelijkaardige of contrasterende meningen, om zo het generaliserende plaatje dat het nieuws ons presenteert open te stellen voor discussie (Nieman Reports).

Verder bieden de persoonlijke websites diepgaandere informatie over content die reeds oppervlakkig in de traditionele berichtgeving is aangeraakt. Blogs zijn dus als het ware de verduidelijkende, maar soms sterk gewenste voetnoot, de “Suggestions for Further Reading” op een Wikipediapagina (ja, ik mag die vergelijking maken, Nature zegt dat Wikipedia wél objectief is). Vaak zullen bloggers zich dan ook vooral richten op niche-content voor een specifieke doelgroep.

J-blogs

Blogs pikken dus in op twee “gevoeligheden” van de journalistiek; de onmogelijkheid van objectiviteit en het gebrek aan diepgang binnen de beperkende lijnen van een nieuwsartikel. Daarom zijn blogs en de pers eerder complementair dan absolute tegengestelden. Journalisten kunnen de “easy-to-create websites” (Nieman Reports) aanwenden als een zalfje voor deze pijnpunten. Sommige journalisten zien alvast het potentieel in blogs en schuiven lepeltjesgewijs naar de andere kant van het huwelijksbed voor meer transparantie, meer diepgang en meer verbondenheid met het lezerspubliek.

Catherine Vuylsteke

catherine-slide02
Bron: http://www.catherinevuylsteke.com

Creatieve duizendpoot Catherine Vuylsteke (ze is volgens haar blog auteur, journalist, filmmaker en china-expert) schrijft naast voor de buitenlandkatern van De Morgen, ook voor haar persoonlijke blog. Hier biedt ze meer diepgang aan over een heel areaal aan buitenlandse thema’s, gaande van de hypocrisie van de Arabische lente tot de holebiproblematiek in Afrika. De blog wordt bovendien gekleurd door persoonlijke getuigenissen van burgers, die een gezicht geven aan de onderdrukking in totalitaire regimes. Check daarbij zeker het verhaal van Shin Dong-hyuk, die de gruwel van de Noord-Koreaanse werkkampen meemaakte en in 2005 ontsnapte. Verder is ook de getuigenis van Assaad Idrissi, een homoseksuele Marokkaan die moeizaam zijn gading in Brussel tracht te vinden, een echte aanrader. Journaliste Vuylsteken is echter ook niet vies van wat zelfpromotie op haar blog; bij de categorie “werk” vind je een overzicht van haar journalistiek werk, zoals het boek Onder Mannen en de documentaire Silent Stories.

De Nieuwe Reporter

De Nieuwe Reporter (DNR) is een onafhankelijk weblog voor het debat over de toekomst van de Nederlandse journalistiek. De nadruk ligt op discussies over en onderzoek naar de invloed van nieuwe media en technologie op de journalistiek. Maar ook bredere ontwikkelingen op het gebied van media, samenleving en publieke sfeer komen aan bod.

Dat biedt De Nieuwe Reporter, een initiatief van Alexander Pleijter, alvast volgens de blog zelf. Een handvol journalisten, waaronder Jerry Vermanen van NU.nl en Herwin Thole van Z24, slaan de handen in elkaar om een genuanceerde visie te leveren op het journalistieke proces en hoe nieuwe media en technologie hierop inwerken. De blog biedt dus tegelijk meer diepgang over journalistiek, maar plaatst ook een kritische noot bij haar vermeende objectiviteit. “Meer Kuifjes in Brussel graag” breekt bijvoorbeeld met de glamourwereld van EU-correspondenten in Brussel, mét bijhorende reportage in videovorm. Ook “Journalistiekdocenten zijn vooruitstrevender dan journalisten” is het lezen waard, al is het maar om de bergen werk van professoren journalistiek in een optimistisch kader te plaatsen.

Paradocx

soon-turtle_o_401392
Bron: memecenter

 Bijna journaliste, bijna.

Bronnen

Lowrey, W. (2006). Mapping the journalism-blogging relationship. Journalism, 7(4), 477-500.

Themanummer ‘Weblogs & Journalism’ in Nieman Reports vol. 57 nr. 3 (fall 2003), http://www.nieman.harvard.edu/assets/pdf/Nieman%20Reports/backissues/03fall.pdf

De Smaele, H. – Presentatie Nieuwe Media en Mediaconvergentie: Blogs in de journalistiek

Advertisements

One thought on “Journalisten geven de blog het ja-woord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s